1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Със спешни промени в Закона за водите ще бъдат спасени милиони лева от ДДС по ВиК проекти

Със спешни промени в Закона за водите ще бъдат спасени милиони лева от ДДС по ВиК проекти

Промените трябва да станат факт до края на месеца

Със спешни промени в Закона за водите ще бъдат спасени милиони лева от ДДС по ВиК проектите, финансирани по Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС). Това обяви вчера председателят на регионалната комисия Димчо Михалевски, пише "Монитор".

Причина за наложителните нормативни изменения е предупреждението от Европейската комисията (ЕК), че по водните проекти от еврофондовете няма да се покриват разходите за ДДС. „Идеята е активите в сектора, които сега са корпоративни и се намират в една община и обслужват само нейните жители, да станат публична общинска собственост, а останалите с по-голям териториален обхват ще са държавни”, обясни депутатът.

„След това с възмезден договор, дори и на символична цена активите се дават за управление и стопанисване от ВиК дружествата”.

По думите му промените в закона трябва да станат факт до края на месеца, за прехвърлянето ще е необходимо още около половин година, по този начин ще се отвори възможност общините да могат да ползват данъчен кредит.

„Другият начин да бъдат намалени разходите на общините по водни проекти са евтини кредити от ЕБВР, които да се изплащат от ВиК дружеството, получило активите за управление”, обясни Михалевски.

Според него при сегашното състояние на нещата общините нямат възможност да посрещнат разходите по проектите, особено ако трябва да плащат и ДДС по тях. Депутатът обясни още, че се надява те да могат да получат право на данъчен кредит още при започването на процедурата по прехвърлянето на активите. Според него е рано да се върви към окрупняване във ВиК сектора.

Вчера, 16 юли, регионалната комисия прие и на второ четене промените в ЗУТ, които ще позволят бързото разделяне на функциите между Министерство на регионалното развитие (МРР) и на новото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП). Прието бе проектите, които са в процес на изпълнение, да останат под шапката на МРР. В пътния сектор държавната политика също ще се осъществява от старото ведомство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.