1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Търговски вериги ограничават продажбите на пластмасови продукти за еднократна употреба

Търговски вериги ограничават продажбите на пластмасови продукти за еднократна употреба

ЕС инициира пакет от нови мерки и забрани за някои пластмасови продукти за еднократна употреба

Редица големи вериги магазини, компании и ресторанти обявяват, че забраняват или спират от продажба пластмасови продукти за еднократна употреба в най-кратки срокове. Става дума за рестрикции срещу пластмасовите сламки, чини и прибори, които имат много кратък живот на употреба и създават големи количества опасен боклук, който не може да се рециклира.

Една от основните причини за този отбой от пластмасата са нарастващите количества на пластмасови отпадъци в световните океани и морета и микропласмасата – опасен отпадък за околната среда и живота в морета, който засяга директно и хората. Основен източник на този опасен боклук в океана са именно пластмасите за еднократна употреба. Темата стана особено гореща последните месеци. Европейския съюз инициира пакет от нови мерки и забрани за някои пластмасови продукти за еднократна употреба, които влизат в сила в близко бъдеще, а бизнесът подготвя планове и стратегии да посрещне тези ограничения.

Германската верига супермаркети съобщи, че ще спре да зарежда пластмасови сламки за еднократна употреба в своите 6000 магазина. Така компанията предотвратява продажбата на 42 милиона еднократни сламки всяка година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.