1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия публикува предложенията си за екосхемите

Европейската комисия публикува предложенията си за екосхемите

Защитата на климата, опазването на околната среда и хуманното отношение към животните са основните цели на реформата на Общата селскостопанска политика

Европейската комисия публикува своите предложения за бъдещите екосхеми. Те трябва да се прилагат от страните членки, за да изпълнят предписанията по Зелената сделка и стратегиите за биоразнообразието и "От фермата до вилицата".
 
Защитата на климата, опазването на околната среда и хуманното отношение към животните са основните цели на реформата на Общата селскостопанска политика. Затова Брюксел предлага мерки за по-прецизна употреба на торове и препарати за растителна защита, както и такива за съхранение на почвите. В публикацията се посочва, че тези предложения са само идеи, които държавите членки да ползват при съставянето на своите стратегически планове. Всяко правителство е призовано да избира от списъка онези мерки, които най-добре отговарят на специфичните особености и проблеми на съответната страна.
В раздела за животновъдството става дума за повече пространство за животните, както и за намаляване на антибиотиците. 
 
В сектор земеделие, освен за торове и препарати, се говори за разширяване на екологично обработваните площи, за механична обработка на плевелите, за буферни зони без препарати, както и за използването на по-устойчиви посевни материали. Предлага се също така сеитбооборот, в който да присъстват бобови култури.
 
Предложенията на Комисията са по-амбициозни от изискванията, записани в ОСП. От прилагането на тези предложения ще зависи и какви субсидии ще получават фермерите по Първия стълб. 
Списъкът с предложенията е публикуван на сайта на Европейската комисия в раздела за Зелената сделка. Засега е достъпен само на английски език. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.