1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Удължен е срокът за изработване на Национален план за действие за изменение на климата (2013 – 2020)

Удължен е срокът за изработване на Национален план за действие за изменение на климата (2013 – 2020)

Предвижда се най-интензивната работа по документа да се извърши през първата половина на 2011 г.

Документът, с който България трябва да набележи мерки за намаляване на парниковите си емисии, ще бъде изработен до април 2012 г., съобщи министерството на околната среда и водите. Норвежкото правителство, което финансира изработването на Националния план за действие за климатичните промени (2013 – 2020 г.), е одобрило удължаването на срока за изпълнение на проекта.

Преди десетина дни от министерството заявиха, че документът ще е готов до идната пролет. Първоначално той трябваше да покрива екологични мерки за периода 2009 – 2013 г., но заради проблеми с управлението на проекта работата се бави. Това ще е третият подобен план от 2000 г. насам. Сега идеята е периодът да се съгласува с международните споразумения за климата и трета фаза на Европейската схема за търговия с емисии, която също покрива 2013 – 2020 г.

Идеята на норвежката страна е да сподели опита си в ограничаването на емисиите на общинско ниво, като се включат най-различни отрасли – от транспорт и индустрия до земеделие.

Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева, която ръководи проекта от българска страна, е представила пред експерти първи вариант на съдържанието на плана и график за написването му. Предвижда се най-интензивната работа по документа да се извърши през първата половина на 2011 г., а през останалата част от годината да се проведе обществено обсъждане и междуведомствено съгласуване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.