1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Воден режим заплашва Добруджа и Пловдивско

Воден режим заплашва Добруджа и Пловдивско

Снимка:

Причината за командно подаване на вода е липсата на сняг през зимата

Воден режим заплашва някои региони в страната. „Традиционно в Пазарджик, Пловдив и в Добруджа ще има дефицит на вода заради започващото засушаване”, заяви шефът на Дирекция „Управление на водите” в екоминистерството Асен Личев. Къде още ще има режим на питейната вода, ще стане ясно в края на април, уточниха от Министерството на околната среда и водите. Причината за командно подаване на вода е липсата на сняг през зимата, пише "Монитор".

„Трябва да се построят язовири, които да събират водата от валежите, която след това да може да се използва и да няма воден режим”, допълни още Личев. Той успокои, че появилата се информация за режим на питейната вода в Пернишко заради празния наполовина язовир „Студена” не е вярна.

68 язовира в страната са в предаварийно състояние. Това са малки водоеми, които са отдадени под аренда, като голяма част от тях са били превърнати в рибарници. Според доклад на МОСВ стените на язовирите и дигите около тях са в много лошо състояние, а собствениците на съоръженията нямат пари за ремонт. Веднага след сигнала от предприятието „Язовири и каскади” опасните съоръжения са били източени с между 90 и 70 на сто от капацитета им. Нито едно от останалите водните съоръжения не е покачило нивото на водите си и няма опасност от наводнения, уточниха от МОСВ. До края на март трябва да бъде сформирана междуведомствена работна група, която да извърши преглед на нормативната уредба и да предложи промени в нея.

„Това, около което всички се обединяваме, е, че трябва да има единен контролен орган за всички язовири в страната”, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов. В момента  екоминистерството прави карта на рисковите места от наводнения в страната, която се финансира с пари от ЕС. Към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” пък ще бъде създадено ново звено, което да работи за превенция от наводнения. Идеята е да се  реализира проект, които да следи онлайн нивата на всички реки и на падналата снежна покривка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.