1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За четвърта поредна година камера ни свързва отблизо с живота на редкия египетски лешояд

За четвърта поредна година камера ни свързва отблизо с живота на редкия египетски лешояд

Снимка:

Целта е получаване на информация за поведението на птиците, развитието на малките и храната на вида

За четвърта поредна година екип на Българското дружество за защита на птиците в рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ инсталира камера за онлайн наблюдение на живо в гнездовата ниша на една от най-редките птици в света – египетския лешояд

Дългоочакваното семейство египетски лешояди – една от последните двойки в България, пристигнаха след дългия и опасен миграционен път от Африка и заеха същата гнездова ниша край Провадия, в която е инсталирана камерата. Това се случи в дните след празника на града (4-5 април), по време на който бе организиран тур за наблюдение на птици, посветен на световно застрашения вид. Птиците вече са подготвили гнездото си и са снесли първото си яйце. Миналата година двойката успешно отгледа две малки.

Специализираната камера за онлайн наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди е единствената в света. Oсвен камерата, екипи на проекта са инсталирали и три фотокапана в България и един – в Гърция. Целта на тези технологии е да предоставят информация на специалистите за поведението на птиците, развитието на малките и храната на вида, както и за опасностите и за причините за гнездови провал.

„Не на последно място камерата позволява на всеки да надникне в живота на най-бързо изчезващата хищна птица в Европа, да стане свидетел на излюпването и отглеждането на малките и да я опознае отблизо. А с това, надяваме се, да стане съпричастен със съдбата на египетския лешояд и с опазването на вида на Балканите, където за последните 30 години е намалял с над 80%.“ – коментира д-р Стоян Николов, ръководител на LIFE+ проекта.

Може да наблюдавате на живо гнездото и семейството египетски лешояди на главната страница на сайта на проекта „Помощ за египетския лешояд“: www.LifeNeophron.eu

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.