1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Бояджийска: Разчитаме изключително на заинтересованите страни и тяхното активно участие в разработването на плановете за управление на защитените зони

Зам.-министър Бояджийска: Разчитаме изключително на заинтересованите страни и тяхното активно участие в разработването на плановете за управление на защитените зони

Основната цел на проекта е да се повиши нивото на информираност в страната по отношение на „Натура 2000“

„Разчитаме изключително на заинтересованите страни и тяхното активно участие в разработването на плановете за управление на защитените зони от европейската мрежа Натура 2000 в България“. Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Мария Бояджийска при откриването на втората национална кампания по проект „Знания за Натура 2000“ на тема: Роля и участие на заинтересованите страни в процеса на разработване на плановете за управление на „Натура 2000“. Кампанията се осъществява в рамките на проект Знания за Натура 2000, изпълняван от Дирекция „Национална служба за защита на природата“ при МОСВ, като проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020.

Зам.-министър Бояджийска обясни, че основната цел на проекта е повишаване на нивото на информираност и най-вече въвличане на заинтересованите страни и тяхното активно участие в разработването на плановете за управление на защитените зони. В рамките на тази кампания ще бъдат организирани 29 събития, като едното в София е национално, а останалите 28 регионални събития ще бъдат проведени във всеки областен град. Тя допълни, че разработването на плановете за управление на защитените зони в „Натура 2000“ са залегнали в предложените от страна на МОСВ промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Във втората национална кампания по Проекта ще бъдат обсъдени следните теми:

Основни моменти в изготвянето на планове за управление на „Натура 2000“;

Мерки, заложени в НРПД;

Връзка между мерките на НРПД и планове за управление на „Натура 2000“.

Основната цел на проекта е да се повиши нивото на информираност в страната по отношение на „Натура 2000“, както и да се повиши капацитетът и приносът на заинтересованите страни за постигане на целите на мрежата чрез популяризиране сред широката общественост на тези дейности и намиране на подкрепа за постигане на заложените цели.

В първата национална кампания на тема „Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България“, която беше проведена в периода от февруари 2020 г. до октомври 2022 г. участваха повече от 900 представители на заинтересованите страни. „Надяваме се този път да привлечем повече хора в темата, защото тя е от изключителна важност за всички“, заключи зам.-министър Бояджийска.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.