1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Запазването на биологичното разнообразие ще ни струва около 300 милиарда долара годишно

Запазването на биологичното разнообразие ще ни струва около 300 милиарда долара годишно

Нуждите на растящата човешка популация все по-често влизат в конфликт с опазването на природата

Запазването на биологичното разнообразие – голямото разнообразие от животински и растителни видове на Земята – ще ни струва скъпо: около 300 милиарда долара годишно за следващите осем години, според новия шеф на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие. Обратното обаче – провалът в опазването на разнообразието на естествения свят, ще ни струва много повече, казва бразилецът Браулио Ферейра де Соуса Диас, пише greentech.bg.

Това е така, защото загубата на биоразнообразието ще създаде глобални последици като болестите, глада, бедността и намаляването на устойчивостта към изменението на климата. „Биоразнообразието е основата на всичко, което правим в земеделието, и всичко, което правим в областта на здравеопазването“, казва Диас.

„Така че разработването на нови ваксини, разработването на нови култивирани сортове растения – всичко се основава върху биологичното разнообразие, генетичните ресурси. Ако загубим биологично разнообразие, ние губим възможностите за бъдещо развитие в тези области.“

Унищожаването на естествените местообитания и необузданото икономическо развитие, замърсяването и промените в климата са сред заплахите за живота на растенията и животните както на сушата, така и под водата. Запазването на биологичното разнообразие е трудна борба, тъй като нуждите на растящата човешка популация – сега наброяваща 7 милиарда – все по-често влизат в конфликт с опазването на природата.

Диас, който е на тази позиция от януари, започва доста сигурна позиция: 192 държави вече са се договорили за това, което трябва да се направи до 2020 г., за да се съхрани биоразнообразието. Сега неговата работа е да им помогне да разберат как да го направят.

Целия материал за запазване на биоразнообразието четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.