1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Черешова градина посетиха ученици от Айтос по кампанията „Супер фермер“

Черешова градина посетиха ученици от Айтос по кампанията „Супер фермер“

Децата се обучават в специалностите трайни насаждения и икономист земеделско стопанство

 

Ученици от местната Професионална гимназия по селско стопанство „Златна нива“ посетиха на черешова градина в землището на гр. Айтос. Те се  запознаха с оглеждането на черешовите култури в стопанството на Красимир Кайчев. Децата са от XII клас и се обучават в специалностите трайни насаждения и икономист земеделско стопанство. Събитието е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите, организирана в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН), която се провежда под надслов: „Супер фермер“.

Собственикът на стопанството е бенефициент по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Проектът е закупуване и въвеждане в експлоатация на специализирана техника, която да се използва в оглеждането на градината. Одобрената субсидия по проекта е в размер на 52 977 лв.

Фермерът запозна учениците с основните дейности по етапите при развитието на черешите, като торене, техническите изисквания към климатичните и почвените условия, както и с моментното състояние на растенията, които са в покой.

Инициативата има за цел да подкрепи младите хора, като им  се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна и да осъществи връзка между учениците и бизнеса. Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.