1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. ЕК настоява за скоростно осъществяване на стратегията "От фермата до трапезата"

ЕК настоява за скоростно осъществяване на стратегията "От фермата до трапезата"

Тази стратегия се състои от доброволни стимули и цели, които на по-късен етап ще станат част от законодателството

 

Заради коронакризата Европа се нуждае от по-устойчива верига на хранителните продукти. Това е становището на Европейската комисия, която настоява за скоростно осъществяване на стратегията "От фермата до вилицата".
 
По време на Форума за бъдещето на селското стопанство Клер Бюри от Генералната дирекция за здравеопазване към Европейската комисия обясни, че фермерите са сред най-ощетените от коронакризата. Затова, за да оцелеят, те се нуждаят от средствата, заложени в аграрния бюджет на Съюза. А Комисията иска да включи колкото се може повече елементи от своята стратегия в реформираната Обща селскостопанска политика.
 
Фактът, че "От фермата до вилицата" засега е само стратегия, а не закон, не е проблем, смятат в Брюксел. Тази стратегия се състои от доброволни стимули и цели, които на по-късен етап ще станат част от законодателството. Така Комисията ще вкара намаляването наполовина на препаратите за растителна защита в преработения вариант на регламента за устойчивото прилагане на препарати. 
 
Експерти са на мнение, че сега е моментът да се предприемат решителни мерки за решаване на проблемите с климата, опазването на видовете и излишъка от азот. Фермерите обаче трябва да получат адекватни компенсации, така че да избегнат свръхпроизводство и да го заменят с по-високо качество. 
 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.