1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Овощно стопанство посетиха ученици от гр. Златарица по кампанията „Супер фермер“

Овощно стопанство посетиха ученици от гр. Златарица по кампанията „Супер фермер“

Учениците се обучават по специалността – монтьор на селскостопанска техника

 

Ученици от Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златарски“, гр. Златарица посетиха стопанството на Аделина Георгиева в с. Сливовица. Тя отглежда трайни насаждения – сливи и круши. Учениците се обучават по специалността – монтьор на  селскостопанска техника. Мероприятието е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите, организирано в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН), което се провежда под надслов: „Супер фермер“.

Аделина Георгиева е бенефициент по подмярка 4,1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Проектът й е за създаване на трайни насаждения и закупуване на земеделска техника за производство на плодове. Изплатената субсидия е на стойност 82 270 лв. По проекта е закупено специализирано оборудване, като трактор, пръскачка и др., които се използват при отглеждането на културите.

Собственичката на стопанството запозна учениците с основните етапи и дейности по отглеждане на овощни насаждения, като им показа и машинния парк на стопанството.

Инициативата има за цел да подкрепи младите хора, като им  се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна и да осъществи връзка между учениците и бизнеса. Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.