1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Магазините без персонал привличат все повече клиенти

Магазините без персонал привличат все повече клиенти

За клиента процедурата е максимално опростена

По време на пандемията все повече търговци на храни по цял свят търсят иновативни начини за продажба. Един такъв начин са магазините без никакъв персонал.
 
Влизаш, взимаш си каквото ти трябва и си излизаш, без да минаваш през касата. Кой ли не си мечтае за такъв магазин? А те наистина съществуват и броят им по цял свят расте непрекъснато. Стоката се плаща, но не и по конвенционалния начин с пари в брой и с касиер. 
 
За клиента процедурата е максимално опростена. Той избира необходимите продукти, а вградени в стелажите сензори отчитат всяка взета бройка. На изхода купувачът доближава банковата си карта или телефона си до специален скенер, чрез който дължимата сума се изтегля от сметката.
 
Предимството на подобни магазини е, че могат да работят денонощно, което е особено важно по време на пандемичните ограничения. Освен това няма персонал, на който трябва да се плащат по-високи надници за нощен труд.
 
В тези обекти стоката се зарежда през деня, а повечето от тях са в близост до нормален супермаркет. За удобство на клиентите т.нар. "смарт-магазини" предлагат своите продукти извън работното време на по-големия търговски обект и така обслужват и онези, които нямат време да пазаруват през деня.
Според търговците няма опасност тези начини на продажби да заменят традиционните. В повечето случаи дори се наемат допълнителни служители, които се грижат за асортимента. Отпада единствено нуждата от нощен персонал.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.