Накъде вървят цените на зърното?

Според експертите във Вашингтон световната пшеничена реколта ще достигне 776 милиона тона

През новата работна седмица борсовата търговия с пшеница започна с отрицателни резултати, въпреки че в петък последният доклад на американското земеделско министерство първоначално даде крила на цените. В момента само царевицата остава на високо ниво, докато маслодайните култури също са под натиск.
 
Според експертите във Вашингтон световната пшеничена реколта ще достигне 776 милиона тона. Такава беше и предишната прогноза, но за разлика от месец март, сега потреблението е посочено като по-високо, което ще доведе и до по-малки запаси в края на сезон 2020/21-а. 
Увеличеното до 781 милиона тона потребление се дължи основно на по-голямото търсене в Китай, където хлебното зърно ще се ползва за фураж. В момента в Народната република продажбите на пшеница от старата реколта са изключително големи, като се очаква до края на сезона да достигнат рекордните 40 милиона тона.
 
Световната търговия с пшеница ще бъде в размер на 199 милиона тона, от които голяма част ще дойде от Русия и Европейския съюз. Руският експорт се очаква да достигне 39 милиона тона, въпреки въведеното износно мито. Европейският съюз от своя страна ще изнесе 28, а крайните запаси ще се свият до 295 милиона тона.
 
Въпреки тези прогнози цените на пшеницата продължават да падат. Една от причините са добрите условия за развитието на посевите в Русия, Украйна, Европейския съюз и отчасти в Съединените щати. Освен това в момента големите вносители намаляват покупките, очаквайки новата реколта да се продава на по-изгодни цени. Подкрепа за подобно развитие идва вече от Русия, която дава значително по-ниски оферти за доставки през септември. Това се отразява и на цените на парижката борса.
 
Що се отнася до царевицата, там прогнозата за този сезон е за реколта в размер на 1 милиард и 137 милиона тона. Успоредно с това са завишени очакванията за потреблението, при същевременно свиване на складовите наличности. Основен двигател на поскъпването на царевицата е Китай, който до края на пазарната година ще внесе 22 милиона тона.  
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.