1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От форума Интелифреш: Конкурентоспособност в земеделието, възможно е

От форума Интелифреш: Конкурентоспособност в земеделието, възможно е

Събитието Интелифреш се проведе за трети пореден път

На едно място се събраха производители, преработватели, представители на търговски вериги и на фирми за логистика и селскостопанска техника. Организаторите се постараха да привлекат на събитието най-успелите представители на звената по агро-хранителната верига, за да споделят част от своите идеи и ноу-хау. Много от гостите на форума бяха от Холандия, Италия и Англия.На събитието присъства една дама, която представлява холандска банка, която подпомага земеделския сектор в страната. Като банков служител в този ресор, Синди ван Райсвик наблюдава и анализира пазарната конюнктура и тенденции в Европа. Попитахме я какво мисли за България, за развитието на агросектора у нас и за възможностите, които имаме.

Синди ван Райсвик, експерт от холандска банка

Синди ван Райсвик

Смятам, че вие сте още в началото на развитието си и мисля, че е добре да се концентрирате върху това, което е най-подходящо във вашата ситуация. Недейте просто да копирате успешни бизнеси от Холандия, от Испания, но открийте най-добрия бизнес модел за вашето месотоположение и условия. Мисля, че има някои интересни култури, подходящи за страната ви, например костилковите плодове. Но аз бих дала съвет да не залагате на плодове с големи производства в Европа, като ябълки например, защото Полша е доста голям производител и е много конкуренцията при тях. Добре е да се фокусирате на култури, с които още пазарът не е пренаситен.“

Нидерландия е една от страните в Европа, която е насочила много инвестиции и научни изследвания към земделието и устойчивото развитие. Затова е и отличен пример в някои аспекти за другите европейски държави. Партньор на събитието беше посолството на Нидерландия в София. Дориана Миленкова, която ще ви представим, е съветник по земеделските въпроси в Посолството.

Дориана Миленкова

Дориана Миленкова:

Нидерландците са майстори в марекитнга на плодове и зеленчуци. Те са, може да се каже, европейския хъб, както за международна търговия, така и за вътрешно производство. Модерните технологии обикновено тръгват от Нидерландия, така че беше логично да бъдем партньори. Искаме да покажем какво предлага нидерландския сектор като технологии и като посадъчен материал.“

Интелифреш за трета поредна година затвърди традицията да събира на едно място производители и търговци, за да инициира контакти и сътрудничество, както и обмяна на добри практики включително и от други страни, лидери в земеделското производство. Гледайте още от събитието в рубриката Новина+ по Агро ТВ.

Видео по темата:

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.