1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия отваря украинските пристанища при отмяна на санкциите

Русия отваря украинските пристанища при отмяна на санкциите

Международната общност от седмици настоява Русия да вдигне блокадата на украинските пристанища

Евентуалното отваряне на украинските пристанища, което да позволи износа на зърно по вода, може да стане само, ако Западът отмени санкциите, наложени на Русия. Това обяви заместник-външният министър на Федерацията Андрей Руденко в Москва.
 
В изявление пред агенция Интерфакс Руденко казва, че ако партньорите на Русия искат решение на проблема, трябва да се потърси и решение на проблемите, свързани със санкциите и ограниченията за руския износ.
Международната общност от седмици настоява Русия да вдигне блокадата на украинските пристанища по бреговете на Азовско и Черно море и да позволи експорта на селскостопанска продукция. 
 
Според Андрей Руденко сегашната хранителна криза и високите цени имат многопластови причини. Виновни за кризата били най-вече санкциите, наложени от Съединените щати и Европейския съюз, които пречели на нормалната търговия с храни, пшеница, торове и други продукти.
В същото време руският посланик във Вашингтон, Анатолий Антонов, изтъкна, че кризата не е нова, но се е изострила вследствие на "едностранните и незаконни антируски мерки". Тези санкции нарушили веригите за доставка и системата за международни разплащания. По думите на Антонов страната му е готова да изпълни договорите за износ на аграрна продукция, торове и енергоносители, но санкциите издигали големи бариери пред този експорт. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.