1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Трансграничен проект по програма INTERREG V-A Румъния – България – с принос в развитието на ИКТ, туризма, и селското стопанство

Трансграничен проект по програма INTERREG V-A Румъния – България – с принос в развитието на ИКТ, туризма, и селското стопанство

Основната цел е подобряване на условията на трансграничния пазар на труда към интегриран пазар с по-високи нива на заетост

Създаване на по-добри възможности за работа, повишаване на квалификацията и подобряване на средата за предприемачество. Това са част от целите на Проект „Трансгранични центрове за устойчива заетост в областите на информационните технологии, туризма и селското стопанство“, изпълняван от Трансгранична асоциация E (quilibrum) Околна среда (CBAEE)-Крайова, Румъния; Национален Туристически Клъстер „Българският пътеводител“ (НТК Българският пътеводител) - София, България и Регионален Агробизнес Център-Видин /РАБЦ/- Видин, България.

Усилията на партньорите са насочени към подобряване на съвместния пазар на труда на целия трансграничен регион в секторите ИКТ, туризъм и селско стопанство. Също така, подобряване на възможностите за заетост чрез обмен на информация и опит. Новите технологии следва да бъдат интегрирани в тези сектори, с цел повишаване на образованието на населението и подобряване на бизнес мисленето. Споделянето на добри практики в туризма може да бъде ползотворно за интеграцията на региона, тъй като работодателите ще имат възможността да създадат съвместно трансгранично предлагане. Важен приоритет е повишаване информираността на населението с цел по-добро включване в пазара на труда. Амбицията на проекта е да се увеличи броят на участниците в съвместни инициативи за заетост и обучения. Подобряването на диалога с местните и централните власти ще допринесе за по-добро разбиране на важната роля на целевите сектори и за активно ангажиране с проблемите на тези сектори в целия регион. Предоставените обучения, създадените Центрове за устойчива заетост и достъпът до виртуалния Център ще увеличат образователното равнище на населението и ще укрепят знанието за тези области за развитие.

Дейностите по проекта, насочени към трансграничния регион, включват: създаване на заетост в сферата на селското стопанство, туризма и информационните технологии; правна и данъчна рамка за създаване на бизнес; създаване на трансгранични центрове за устойчива заетост; обучения по Устойчива заетост; изработка, дизайн и управление на съдържанието на онлайн система за обучение; съвместен обмен между организации и кандидати за работа – Трудова борса за устойчивата заетост; информационна и рекламна кампания.

Към момента е разработена обща стратегия за устойчива заетост, наръчници за съвместни инвестиции и създаване на заетост. Разработени са съвместни бази данни за безработни/търсещи работа и за местния трансграничен бизнес. Създадени са два SEM-центрове за устойчива заетост във Видин и Крайова. Изработена е онлайн обучителна платформа, съобразена със специфичните нужди на търсещите работа. През месец май и юни 2018 година ще се проведат и съвместните обучителни семинари във Видин, Плевен, Добрич, Крайова и Калъраш.

Проект „Трансгранични центрове за устойчива заетост в областите на информационните технологии, туризма и селското стопанство“ се изпълнява от 13.05.2017 г. и ще бъде финализиран на 12.11.2018 г. Финансовата подкрепа е осигурена от програма INTERREG V-A Румъния - България 2014-2020 и е на обща стойност 365 754.59 €.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.