Вносът се е увеличил с внушителните 19 %
Изненадващо развитие при външната търговия с говеждо месо отчита Европейската комисия за първите два месеца на годината. По данни на Брюксел най-големият доставчик за Европейския съюз през този период е бил Уругвай. В същото време най-големите количества, в това число и живи говеда, са били изнесени за Израел.
В сравнение с януари и февруари 2020-та европейският износ на говеждо месо и живи животни е паднал с 5,5% до малко над 107 000 тона кланично тегло. Вносът се е увеличил с внушителните 19 на сто до 51 000 тона, като най-голямото количество е с произход Уругвай. Южноамериканската държава е доставила общо 27 хиляди тона, което е четири пъти повече, отколкото през предходната година. Най-голямата част от тези доставки, малко над 20 000 тона, е под формата на говежда мас, един продукт, който ЕС никога досега не е внасял от Уругвай.
В същото време всички други големи доставчици, сред които Бразилия, Аржентина, Австралия и Съединените щати, са намалили количествата си с една четвърт до 50%. Изненадващо на шесто място излиза Швейцария, доставила в Съюза 1000 тона.
Причината за по-слабия износ от ЕС са намалелите с 10% до 7300 тона доставки за най-важния досега клиент – Гана. Спад между 12 и 17 на сто е регистриран и при експорта в посока Кот Д'Ивоар, Израел и Швейцария, а по-големи количества са пласирани единствено в Хонконг и на Филипините.
Намален е и износът на живи говеда. За първите два месеца на годината доставките към трети страни са се свили с 5 000 до 131 000 животни, като в същото време се е увеличило кланичното тегло. То е в размер на 30 000 тона, от които 5 000 са били предназначени за Либия и 4 000 за Израел.