1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Мария Габриел: През последните години се наблюдава тенденция към намаляване на видовете опрашители

Мария Габриел: През последните години се наблюдава тенденция към намаляване на видовете опрашители

Зам.-председателят на Групата на ЕНП отправи въпрос до ЕК, свързан със здравето на пчелите

 

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел, която е председател и на Работната група по пчеларство в Европарламента, отправи пореден въпрос до Европейската комисия, свързан със здравето на пчелите. Тя настоя за конкретен отговор възнамерява ли Европейската комисия да изготви европейска инициатива за опрашителите, която да вземе под внимание устойчивостта на растенията към вредители, засягащи пчелите и други опрашители. За това призова и Европейският парламент в резолюция относно средносрочния преглед на стратегията на ЕС за биологичното разнообразие. Въпросът за опрашителите беше в основата на Петото издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването, която Мария Габриел организира през юни в Европейския парламент.

„През последните години се наблюдава тенденция към намаляване на видовете опрашители, които допринасят за производителността в селскостопанския сектор. В случай, че не бъдат предприети конкретни защитни мерки и тази тенденция се задълбочи, това ще има силно отрицателно въздействие върху селското стопанство, производството на храни и продоволствената сигурност, биологичното разнообразие, екологичната устойчивост и екосистемите“, коментира председателят на Работната група по пчеларство в Европейския парламент Мария Габриел.

В отговора на европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис се посочва, че в момента Европейската комисия проучва възможностите за евентуална инициатива за опрашителите. Заедно с Европейския орган за безопасност на храните ще извършат преглед на настоящи и минали изследвания на ЕС, за да се определят допълнителните нужди от възможно финансиране по Хоризонт 2020.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.