1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. „Пчеларският сектор в Европа“ – тема на международна конференция

„Пчеларският сектор в Европа“ – тема на международна конференция

Снимка:

Мария Габриел: Само заедно можем да помогнем на пчеларството в Европа

Конференция на тема „Пчеларският сектор в Европа“ беше открита от евродепутата Мария Габриел, която направи обзор на състоянието на пчеларството у нас. “Въпреки  че Брюксел отказа помощ на пчеларите, с този форум страната ни днес показва, че българските пчелари имат своето достойно място в Европа. Аз не съм пчелар, но вярвам, че родните пчелари с гордост ще могат да заявят „И ний сме дали нещо на света – опит, знания, упоритост и визия за бъдещето на сектора.“

Форумът продължи с видео обръщение на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг, който акцентира върху усилията за опазване на пчелите и мястото на науката в тази мисия. Борг обяви, че ЕК планира провеждането на конференция през април 2014 година, посветена на здравето на пчелите, която да даде успешни решения за постигане на устойчив пчеларски сектор.

Писмено приветствие към участниците във форума отправи еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош, който поздрави организаторите за идеята.

Етиен Брюно, председател на Работната група за мед на Европейската асоциация на земеделските производители COPA-COGECA, заяви, че българските пчелари са намалели наполовина в последните няколко години. „Ще търсим заедно решение на тази ситуация“, каза в заключение той.

Михаил Михайлов, председател на СБПС, отправи призив към управляващите „Господа, опомнете се, пчелите не са всичко, но без тях не можем. Помогнете на пчелите и пчеларите в ЕС“.

Конференцията преминава в три панела, които имат за цел да систематизират проблемите и да представят европейската стратегия и националните политики за защита на пчеларския сектор.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.