1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Асоциация „Активни потребители“ с информационна кампания против разхищението на храната

Асоциация „Активни потребители“ с информационна кампания против разхищението на храната

В Европейския съюз се натрупват 88 млн. тона хранителни отпадъци всяка година

Близо една пета от произведената храна в света се изхвърля на боклука, а в същото време над 1 милиард хора от бедните страни гладуват. В този връзка Асоциация „Активни потребители“ предприема информационна кампания сред потребителите за разхищението на храната. Съветът е да купуваме толкова, колкото можем да изядем.

Целта на кампанията е да убеди хората, че могат да спестят пари като не изхвърлят храната. По-добре е да пазаруваме по-често по малко отколкото много продукти и да се изхвърлят. Трябва да се следи и за срокът на годност. По европейското законодателство има два типа за отбелязване на срока на годност на продуктите върху етикета. Единият е „най-добър до“, а другият – „годен до“.

В Европейския съюз се натрупват 88 млн. тона хранителни отпадъци всяка година. Това прави по 173 кг на човек. Храната се пилее на всяка една стъпка по пътя от производителя до крайния консуматор - във фермите, в производството, в магазините, в ресторантите и у дома. Най-големи загуби обаче се регистрират от домакинствата - те отговарят за около 53% от хранителните отпадъци.

Не трябва да пазаруваме, когато сме гладни, защото тогава купуваме два пъти повече продукти, които не са ни необходими, съветват още от „Активни потребители“. Те допълниха, че храната, която се изхвърля, е трябвало преди това да бъде произведена, за което са използвани ограничени ресурси като вода, почви, енергия и работно време. 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.