1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 19 февруари ще се кандидатства по инвестиционна мярка за винопроизводители, от бранша са доволни

До 19 февруари ще се кандидатства по инвестиционна мярка за винопроизводители, от бранша са доволни

До 19 февруари се приемат документи по мярката за инвестиции във винарски изби

От финансова подкрепа по мярка „Инвестиции в предприятия“ могат да се възползват предприятия, вписани като винопроизводители в лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде. Запазват се и допустимите за финансиране дейности, а именно - закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, както и строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и др. Допустимият процент на европейско финансиране по подадените проекти ще се определя в зависимост от вида на предприятията. И през настоящата година микро, малки и средни предприятия ще могат да получат до 70 % финансиране от ЕС, големите предприятия с годишен оборот под 200 милиона евро и по-малко от 750 служители – 35 %, а големите предприятия с оборот над 200 милиона евро и над 750 служители – 25 %. Оставащата част от разходите ще бъде за сметка на кандидатите за предоставяне на финансова помощ. От бранша коментираха инвестиционната мярка:

Йордан Чорбаджийски, предс. на Национална лозаро-винарска камара:
 

„Този прием вече е за 3 година, тоа е последната година по програмата като първата година беше с 60% финансиране от страна на ЕС, втората година беше до 80%, говоря за малки и средни предприятия, и тази година е на 75% финансиране и 25% самоучастие. Тази програма е много полезна за нашия бизнес. Когато се започне да кажем една изба има нужда да си купи нови бъчви, друга иска да модернизира ферментаторите, други искат съдове за съхранение на вино."

Иво Върбанов от Асоциацията на независимите лозаро-винари също коментира:

"Голяма част от производителите се възползват от тези мерки и ресурсите са достатъчни в тази посока. Това, от което някои се страхуват, е че това не е единственото нещо, което е нужно за пълното развитие, са човешките ресурси и обучението."
ДФ „Земеделие“ моли кандидатите да не оставят запазването на час за последния момент, тъй като по този начин рискуват да останат без насрочен час, а и с цел да се избегне струпвания от хора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.