1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейският съюз увеличава производството на сирене с близо 1%

Европейският съюз увеличава производството на сирене с близо 1%

В търговията на дребно сирената остават на високо ниво

Пазарът на сирена е един от активно развиващите се сектори в Европейския съюз. Тенденцията се запазва и през настоящата година, показват данните на Комисията в Брюксел. Експертите там прогнозират ръст на производството с близо 1 % до рекордните 10 милиона тона.
 
Увеличението се дължи основно на по-големите количества мляко, доставяно в мандрите. Една пета от допълнителната суровина ще бъде преработена за сирена, смятат в Комисията, която очаква продажбите да се увеличат значително, благодарение на напредъка при ваксинационната кампания. Това ще позволи постепенното премахване на ограниченията за заведенията и ще спомогне за ръст на консумацията.
 
В търговията на дребно сирената остават на високо ниво, макар и не толкова, колкото през миналата година, когато гражданите на Съюза консумираха млечни продукти предимно у дома. С отхлабването на мерките срещу пандемията потреблението ще се пренасочи към ресторанти, кафенета и ученически и служебни столове. Очаква се увеличение на вътрешното потребление с 92 хиляди тона до рекордните над 9 милиона тона. Това означава, че на глава от населението се падат над 20 килограма.  
 
Износът на сирена от Европейския съюз ще се увеличи с 4% до малко под милион и половина тона. Като основни вносители се очертават Япония и Съединените щати, които отмениха наказателните мита за европейски стоки. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.