1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Малайзия подава жалба в СТО заради дискриминация

Малайзия подава жалба в СТО заради дискриминация

Страната е вторият най-голям производител на палмово масло

Жалба срещу Европейския съюз внесе Малайзия в Световната търговска организация. Азиатската страна се смята за жертва на дискриминация, след като Брюксел, както и Франция и Литва въведоха ограничения за внос на биогорива, произведени от палмово масло.
 
Според правителството на Малайзия, която е вторият най-голям производител на палмово масло, директивата на Европейския съюз за възобновяемите енергийни източници е дискриминираща. Затова Куала Лумпур се обръща към Световната търговска организация и търси справедливост по механизма за уреждане на търговски спорове.
 
В жалбата, внесена от земеделското министерство, се казва, че Брюксел е наложил директивата без да се съобразява с позицията на азиатската страна, дори след като властите в Куала Лумпур са изпратили до Комисията своето аргументирано становище.
 
Във въпросната директива се казва, че произведения от палмово масло биодизел няма да бъде включен в изчисленията за постигане на европейските цели за възобновяема енергия. Според Малайзия това представлява сериозно ограничение за нейното селско стопанство. Подобна жалба наскоро внесе и Индонезия, най-големият производител на палмово масло в света. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.