1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-бавен растеж на производството на мляко през 2019 г.

По-бавен растеж на производството на мляко през 2019 г.

През тази година се очаква стагнация в сектора

Растежът на глобалното млекопроизводство ще се забави. Причина за това са неблагоприятните метеорологични условия за отглеждането на фуражни растения и намаляването на стадата в някои от големите страни производителки. Според американското земеделско министерство увеличението ще бъде в размер на едва процент и половина.

В наблюдаваните от вашингтонските експерти държави общото производство на краве мляко през 2019 година ще достигне близо 513 милиона тона, което е със 7 милиона тона повече, отколкото през 2018-та. През второто десетилетие на 21 век имаше четири години с ръст над 2 процента, а средното увеличение е с под 2 на на сто.

През тази година в държави като Съединените щати, Беларус и Аржентина, които са и големи износители на млечни продукти, се очаква стагнация на производството. Заради сушата и липсата на фуражи в Австралия ще има спад с около 8 процента, прогнозират анализаторите.

За Европейския съюз те очакват ръст от малко под 1 процент до 156 милиона тона, каквато беше и последната прогноза на Европейската комисия. По-добри резултати ще имат фермерите в Нова Зеландия, за където се предрича увеличение до 22 милиона тона, както и в Китай. Стопаните в Народната република ще издоят 32 милиона тона, което е плюс от 2 процента.

Както и през предходните години, Индия ще бъде страната с най-голям ръст. При увеличение на стадата с 2 милиона крави до общо 60 милиона се очаква производството да скочи до 80 милиона тона. Страната консумира почти изцяло собственото мляко и не играе на международните пазари, с изключение на маслото. В този подсектор се очаква увеличение на експорта с 50 процента до 50 хиляди тона, което отрежда на Индия четвъртото място в света.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.