1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През 2020 г. Русия удвои износа на свинско месо

През 2020 г. Русия удвои износа на свинско месо

Един от основните клиенти е Виетнам

В рамките на само една година Русия се превърна от един от големите вносители на свинско месо във важен износител. Това показват резултатите от миналата година, когато експортът скочи с 92 хиляди тона или 86 процента до 200 хиляди тона. Това отрежда на Русия седмото място в света.
 
Един от основните клиенти за руско свинско е Виетнам, тъй като след избухването на Африканската чума в азиатската държава имаше недостиг на свинско. През 2020-та руските доставки за Виетнам се увеличиха пет пъти до 63 хиляди тона, предимно под формата на охладено и замразено месо, на които се падат две трети от общото количество. 
 
На второ място като вносител на руска продукция е Хонконг с ръст от 77 %до близо 48 хиляди тона. За бившата британска колония са доставени най-вече субпродукти. За Украйна са изнесени 41 000 тона, а за Беларус – 19. Увеличение има и при руския експорт за Казахстан и Монголия, но количествата, доставени в тези държави, все още са сравнително малки. 
 
Преди няколко години Русия внасяше по 1 милион тона свинско месо. През 2020-та импортът е минимален и достига 11 000 тона, т.е. с 90 процента по-малко, отколкото година по-рано. Най-големият доставчик на субпродукти с 5 хиляди тона е Чили. Бразилия, която през 2019-та достави 41 хиляди тона свинско, през 2020 година е изнесла само 422 тона замразено месо.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.