1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 95 години Институт по царевицата в гр. Кнежа

95 години Институт по царевицата в гр. Кнежа

Над 100 създадени хибрида, 27 от тях са в масова употреба

С тържествена сесия и концерт беше отбелязана 95-тата годишнина от създаването на Института по царевицата в гр. Кнежа. Юбилеят събра представители на областната управа и общинската власт, много земеделски производители, партньори, бивши и настоящи колеги. Бяха наградени научни работници за цялостен принос в дейността на Института. Плакет и диплом бяха връчени на бивши директори, благодарение на които днес науката може да надгражда постиженията.

Като част от празничната програма се проведе посещение на демонстрационно поле, на което са засети най- перспективните български хибриди.

В Института по царевицата са създадени над 100 хибрида, някои от тях вече са отпаднали, но други са добре работещи и присъстват на полетата на много земеделски производители. На 27 от хибридите се поддържат сертификати. За съжаление, средствата от държавата за реклама и популяризирането им са твърде незадоволителни, коментира директорът доц. Наталия Петровска.

До 2000 г. Институтът работи върху създаване на късни хибриди царевица, след което следва обрат в научната работа и днес се селектират хибриди в ранната и средно ранната група. Актуално предложение са 7 хибрида в групи 300 и 400 по ФАО. Два от тях са носители на златен плакет в категория Иновативни продукти, портфолиото допълват 3 нови хибриди в група 500 по ФАО, подходящи за силаж.

„Институтът по царевицата създава и произвежда една от най-важните селскостопански култури, без която нашият аграрен сектор няма как да оцелява така, че имаме огромен принос в развитието на аграрната наука в България“, допълни доц. Наталия Петровска.

Институтът по царевицата стопанисва 2 400 дка земя, крайно недостатъчна, затова чрез възлагателни договори се прави изнесено семепроизводство. Селекцията предимно е конвенционална, ползва се и експериментален мутагенезис. Тук на това място няма ГМО. Времето за създаване на един хибрид е около 15 години, след което в системата на ИАСАС се прави тригодишно изпитване, след което предстои признаване и производство на предбазови и базови семена, които да влязат в производство. Миналата година 2 хибрида са признати след двегодишно изпитване поради забележителни резултати.

„Аз и моите съграждани се гордеем, че единственият в България Институт по царевицата се намира тук. Пожелавам им много творчески успехи, да не губят хъс за работа и да продължават все така успешно да развиват семепроизводството на царевица. Земеделието е основен фактор в нашата община. Добре се развива производството на селскостопанска продукция и преработката й. Агробизнесът и обслужващите го фирми са в подем. Общината ни е малка, но с добра заетост и добри доходи на населението“, заяви Илийчо Лачовски, кмет на община Кнежа.

Институтът по царевицата в Кнежа е създаден през 1924 г. като опитно поле и оттогава не е преставал да изпълнява ролята си на научноизследователски център, единствен в страната, специализиран за царевица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.