1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Докъде ще стигне покачването на цените при рапицата?

Докъде ще стигне покачването на цените при рапицата?

Според най-актуалните прогнози в края на настоящия сезон в европейските силози ще са останали едва 1 милион тона

През втората седмица на март цените на рапицата счупиха всички досегашни рекорди, поставени през 2008, 2011 и 2012 година. Цените достигнаха на борсата в Париж 525 евро за тон. Ще продължи ли поскъпването и какви са причините?
 
Цената на рапицата се влияе до голяма степен от котировките на соята и растителните масла. В момента те са изключително скъпи, освен това складовете в повечето държави са почти изпразнени. Това се дължи на голямото търсене от страна на маслобойните, които продават продукцията си на много високи цени. Третият фактор, повлиял върху развитието в Европа, е недостатъчният внос на рапица, най-вече от Украйна, един от най-големите доставчици за Съюза.
 
Според най-актуалните прогнози в края на настоящия сезон в европейските силози ще са останали едва 1 милион тона, т.е. с 800 хиляди тона по-малко, отколкото предишната година. В същото време доставките от трети страни стават все по-скъпи. Към момента украинската продукция се товари на рекордната цена от 518 долара за тон, а канадската струва 641 долара. При внос от Австралия се плащат по 533 долара за тон.
 
Между 1 юли 2020-та и 7 март тази година Европейският съюз е внесъл над 4,5 милиона тона рапица от Украйна, Канада, Австралия и Русия. От това количество най-много е получила Нидерландия – над 1 милион тона. На второ място е Франция с 1 милион тона, следвана от Германия с 860 хиляди тона. Новата реколта в Европейския съюз се очаква да достигне 17 милиона тона, което е с 800 000тона повече от миналогодишната.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.