1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Хидропониката - технология за пестене на вода и пространство

Хидропониката - технология за пестене на вода и пространство

Какви са предимствата и недостатъците при безпочвено отглеждане на култури?

Какво представялват хидропонните технологии в оранжерийното зеленчукопроизводство Това беше тема на онлайн информационна среща, организирана от учени съвместно с Национална служба за съвети в земеделието. Събитието се организира от Национална служба за съвети в земеделието и Селскостопанска академия, с подкрепата на хъб България на мрежа № 7 „Подобрена ефективност на използване на хранителните вещества в градинарството“ на проект NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020. Експертите представиха предимствата и недостатъците при безпочвено отглеждане на зеленчукови култури в оранжерии и новостите при този метод за развитие на оранжерийното производство.

Боян Арнаудов, Институт по зеленчукови култури ”Марица”, Пловдив:

„При оранжерийното производство зеленчуци се отглеждат в изкуствено създадени условия, съответстващи на изискванията на културата. В оранжериите всички фактори, влияещи върху растежа на растенията като светлина, топлина, влага и хранене могат да се контролират. Познати са 6 основни вида хидропонни системи. Система с фитил, водна култура, система със заливане и източване, капкова система, която може да бъде отворена или затворена, техника на тънкия течащщ слой и аеропоника."

Едно от основните предимства на този метод е, че храненето на растенията се управлява много прецизно.

„Зад този тип производство бъдещето е обещаващо, то се очертава като широка алтернатива на традиционните технологии и е ценен метод за отглеждане на пресни зеленчуци в региони, които имат на първо място малко обработваема земя, пустинна, планински райони, такива като в Близкия Изток, Израел, Ливан, Кувейт, също е подходяща и за гъсто населени райони."

Особено голямо предимство на хидропонните системи е, че се адаптират успешно и на места с ограничени водни ресурси. Водата за напояване се рециклира и така разходът ѝ е много по-нисък.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.