1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Инструмент за прецизно земеделие, който позволява на земеделските стопани да измерват биологичната активност на почвата

Инструмент за прецизно земеделие, който позволява на земеделските стопани да измерват биологичната активност на почвата

С подкрепата на финансиране от ЕС, Greenfield Technologies успешно утвърди използването на BIOMAP2SOIL в реални условия

Според прогнозите броят на населението на света ще достигне 9,8 милиарда души до 2050 г. – увеличение с 25 % спрямо настоящия момент. Изхранването на това население ще изисква обществото да удвои сегашното си ниво на производство на храни. За тази цел съществува прецизно земеделие.

„Прецизното земеделие използва нови технологии, за да наблюдава, измерва и реагира на променливостта на културите“, заявява Хорхе Бланко, директор по научноизследователска и развойна дейност в Greenfield Technologies, испанско агротехническо дружество. „Целта е да се увеличат добивите и рентабилността, като същевременно се намали нивото на ресурсите, необходими за отглеждане на култури“.

Въпреки потенциала на прецизното земеделие, Бланко твърди, че широкото му използване се затруднява от общото незнание за важността на точното установяване на променливостта на почвата. „Структурата на почвата, водното съдържание, нивото на рН и биологичните свойства влияят върху напояването, семената и използваните торове“, обяснява той.

„Тъй като понастоящем вземането на проби е субективно и техниките за анализ изискват големи почвени проби, те са крайно неефективни“. За да запълни тази празнина, Greenfield Technologies разработи BIOMAP2SOIL, нов метод, който измерва физическата, химическата и биологичната променливост въз основа на обективно вземане на проби от почвата. „Като използва тези измервания, нашето решение създава почвени карти и предоставя на земеделския стопанин практически препоръки за ефективно напояване и управление на културите“, добавя Бланко. С помощта на финансиране от ЕС Greenfield Technologies успя да разработи, тества и пусне на пазара своето иновативно решение BIOMAP2SOIL.

Изследване на биологичната активност в почвата

BIOMAP2SOIL надгражда решението на дружеството MAP2SOIL. Решението използва сензор, който е в състояние да измерва привидната електрическа проводимост при различни дълбочини на почвата. Сензорът е прикрепен към трактор и се движи през цялата ферма, за да събере данни. След това тези данни се анализират и използват за създаване на карти, които показват различните параметри на различните типове почви, намиращи се в рамките на един и същ участък.

„Въпреки че дадено земеделско стопанство се състои от много различни видове почви, цялото стопанство обикновено се третира по един и същ начин“, отбелязва Бланко. „Решенията за прецизно земеделие като MAP2SOIL позволяват да се управляват различни видове почви по персонализиран и по-ефективен начин“. BIOMAP2SOIL отвежда този процес още една стъпка напред, измервайки не само физическите и химичните характеристики на почвата, но и нейната биологична активност. „Вярваме, че познаването на здравето на почвата и нейната променливост в рамките на едно и също земеделско стопанство е също толкова важно, колкото и познаването на нейния състав“, добавя Бланко. За целта BIOMAP2SOIL по същество гледа вътре в почвата, за да провери каква биологична активност съществува. „Почвата е пълна с микроорганизми, някои от които са патогенни, а други са полезни за растежа на посевите“, обяснява той. Решението BIOMAP2SOIL се фокусира върху наличието на ризобактерии, стимулиращи растежа на растенията, бактерии, които могат да увеличат растежа на растенията и да стимулират имунната им система. „Като анализира съществуването на патогени или ризобактерии, стимулиращи растежа на растенията преди засаждането на посевите, BIOMAP2SOIL помага на земеделските стопани да използват най-ефективно своите ресурси“, казва Бланко.

Стъпка в правилната посока

С подкрепата на финансиране от ЕС, Greenfield Technologies успешно утвърди използването на BIOMAP2SOIL в реални условия. То също така направи задълбочен конкурентен анализ, осигури необходимите патенти и разработи цялостна стратегия за извеждане на BIOMAP2SOIL на международния пазар.

„Все още има какво да се направи по отношение на увеличаването на световното производство на храни до ниво, способно да отговори на търсенето на увеличаващото се население“, заключава Бланко. „Решенията за прецизно земеделие като BIOMAP2SOIL представляват голяма стъпка в правилната посока“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.