1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Овощари предлагат още варианти за екосхеми

Овощари предлагат още варианти за екосхеми

Само по една екосхема ще могат да кандидатстват овощарите в новата Обща селскостопанска политика

Това е натрошаване на клоните в междуредията на трайните насаждения. От бранша имат предложение за още няколко екосхеми. Идеите на производителите на плодове за допълнителни ангажименти, които да опазват околната среда, не са приети:

Николай Колев, предс. на Съюза на Дунавските овощари:

“Надяваме се след изборите да възстановим диалога и ако все още не е късно, да добавим още няколко екосхеми, по които да може да се участва. Ето пример. Повечето производители опръскват редовете с хербицид, който да унищожи тревата, която пречи на овошните насаждения, това може да се случи с машини за окопаване и машини за окосяване, което ще намали използването на пестициди и вкарването им в околната среда. От друга страна ще вкара няколко допълнителни обработки за един овощар, което ще го натовари финансово. Това е един типичен пример за това, че той може да получи допълнително средства за това, че опазва околната среда по този начин, но пък допълнително разходва средства за това.“

Николай Колев коментира и забавяването на доплащанията за обвързаната подкрепа, за които ни сигнализираха производители:

Николай Колев, предс. на Съюза на Дунавските овощари:

“Все още нямаме обратна връзка дали всички са си получили обвързаната подкрепа. Наистина имаше някои производители, и то по-често от големите, които имаха забавяния по една или друга причина, влезли в допълнителни проверки или сгрешили нещо при очертаване, надяваме се в най-кратки срокове всички, които не са си получили обвързаната подкрепа, да я получат, защото това е един основен ресурс за овощарите."

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.