1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Каква ще бъде цената на черешите в Кюстендилско тази година?

Каква ще бъде цената на черешите в Кюстендилско тази година?

Според стопаните реализацията ще бъде трудна

Много добра реколта на овощните култури очакват в Кюстендилско. Според експерти реколтата от череши ще бъде изключително добра, като се очаква основната кампания по беритбата да започне около 20 юни. Минусовите температури в последните два месеца повредиха единствено прасковите и кайсиите, които обаче не са определящи за Кюстендилско. Около 5 юни се очакват да узреят ранните сортове череши. Цената на черешите по прогнози не се очаква да бъде по- висока от миналата година - около 1 лв. за пулп и между 1,50 - 1,70 лв. за килограм за прясна консумация.

Черешопроизводителите са доволни от това, че ще има добра реколта, но според тях реализацията ще бъде трудна.

“Мен повече ме притеснява, че ще бъде свръх богата реколтата, ще има свръхпроизводство и ще бъдат дребни черешите, тоест трудно ще се направи череша за прясна консумация от порядъка на 26 + мм., като диаметър на черешата. Реализацията ще бъде за пулп, а там цената е по-ниска от тази за прясна консумация. Повечето пари ще отидат за берачи“, коментира производителят Валери Йовев.

Във връзка с пандемията и намалената покупателна способност няма да има голяма разлика в цената, спрямо миналата година, потвърди земеделецът.

автор: Иво Кирилов 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.