1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. В над 60 пункта изкупуват черешите в Кюстендилско

В над 60 пункта изкупуват черешите в Кюстендилско

В Кюстендил започна подаването на заявления за разкриване на пунктове за изкупуване на череши, съобщиха от Общината

Черешовата кампания в Кюстендилско стартира. Повече от 60 пункта за изкупуване на продукцията ще бъдат разкрити в населените места, където има обособени черешови масиви. Мирослав Миланов, директор на Дир. „Канцеларно управление на собствеността" - Кюстендил разказа, че в момента са определени 63 места в 23 населени места в община Кюстендил, където могат да се разкрият пунктове за изкупуване на череши. В Едно от големите села в кюстендилско – Николичевци вече имат готовност за откриване на три изкупвателни пункта, съобщи кметът на селото Спаска Методиева.

Заявленията се подават в деловодството на Общината, заедно с удостоверение за актуално състояние на фирмата. Разрешителното за разкриване на пункт за изкупуване на череши се издава след заплащане на съответната такса. Изкупуването на череши може да става само при предоставяне от страна на предаващия плодовете документ за собственост или наем на имота. Времето на изкупуване е от 9.00 часа до 22.00 часа.

Тази година надеждата на производителите е изкупната цена на черешата да е по- висока от миналогодишната. Това обаче зависи до голяма степен от прекупвачите. Заради пандемията миналата година проблем имаше с намирането на берачи - сега производителите се надяват на работна ръка. В Европа цените са по-високи - около 3,50 евро за килограм череши, но пък вкусовите качества не могат да достигнат нашите, категорична е Елка Деянова, земеделския производител. Въпреки, че все още е рано за прогнози производители и търговци се надяват черешовата кампания в Кюстендилско да бъде успешна.

Автор: Светлин Кърпачев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.