1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Владимир Савчев, земеделец: Тази италианска селекция е ново приключение за мен

Владимир Савчев, земеделец: Тази италианска селекция е ново приключение за мен

Зърнопроизводителят беше домакин на полски ден край с. Липница, обл. Враца

Сембодиа Семена и Манара Груп събраха земеделци във врачанското село Липница в стопанството на Владимир Савчев. Спокоен и с двойно по-голям оптимизъм земеделецът очаква предстоящата кампания по прибиране на реколтата.

„Не се страхувах да изпробвам в производствените си площи семената на Манара Груп. Това са нови сортове. За мен е ново приключение. Залагам винаги на иновациите, защото ако не изпробваш, не може да разбереш дали е добро, ако не рискуваш - няма как да разбереш дали ще спечелиш. Не може да залагаме на едни и същи семена, трябва да има диверсификация на хибридите, сортовете които сеем, с убедеността, че всяка нова генетика е по-добра от предходната“, разказа Савчев, който обясни, че и трите сорта са на топ ниво, държат се чудесно, зелени са и бързо наливат зърно.

В производствения опит на домакина са включени сортовете пшеница Набуко, Катуло и Каронте.

manara-semena

„Очаквам с нетърпение жътвата, лично Божана Гандева ще бъде в комбайна и ще следи добивния потенциал на пшениците“, уточни земеделецът.

Специален гост на демонстрационния опит беше Франко Липарини, генерален директор на Семетика.

„В Италия от сортовете, които сме заложили тук са широко продавани. Мисля, че за климата на България ще са много успешни. Това са растения, които са гъвкави и и с потенциал за висок добив. СЕМЕТИКА е италианска фирма, която се занимава с подобрения и създаване на сортово разнообразие, по-конкретно по отношение на стеблените зърнено-житни култури, като мека пшеница, твърда пшеница, ечемик, тритикале.

sembodia

Според нас сертифицираните семена са от съществено значение. Предимно защото позволяват да се провеждат изследвания в сферата на иновациите, да се намират все повече подобрени сортове, следователно по-устойчиви на болести, с по-висока производителност, а също и по-добри от гледна точка на производителност и качество. Следователно, ако имате по-чисти семена, по-стабилни, с по-високо качество, тогава можем да говорим и за по-безопасни семена, вкл. от фитосанитарна гледна точка.

„Семената в производствените торби от Манара пристигат с перфектна заготовка, качеството е на изключително високо ниво. Калибровката им е неповторима. Сеитбата мина безпроблемно“, допълни Владимир Савчев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.