1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. До 2035 г. селското стопанство в ЕС да работи без синтетични пестициди – възможно ли е?

До 2035 г. селското стопанство в ЕС да работи без синтетични пестициди – възможно ли е?

1 милион граждани на ЕС казаха „Не“ на синтетичните пестициди

Над 1 милион граждани на ЕС искат възстановяване на природата, осигуряване на здравословна храна, здрава почва и чиста вода.

Представители на Европейската гражданска инициатива "Спасете пчелите и земеделските стопани" отправиха послания към двама еврокомисари с искане за възстановяване на биологичното разнообразие и подпомагане на земеделските стопани за постигането на тези цели.

Като органично движение на ЕС, IFOAM също застава зад инициативата, тъй като биоземеделието е част от решението. Не може да има земеделие и продоволствена сигурност без здрави почви, чиста вода и биоразнообразие, което се подкрепя и насърчава чрез техники за биологично земеделие.

Официалните искания на инициативата "Спасете пчелите и фермерите" са:

  1. Постепенно преустановяване на употребата на синтетични пестициди: До 2030 г. употребата на синтетични пестициди да бъде постепенно намалена с 80 % в селското стопанство на ЕС. До 2035 г. селското стопанство в целия Съюз да работи без синтетични пестициди. 
  2. Мерки за възстановяване на биологичното разнообразие: Местообитанията да се възстановяват и земеделските площи да се превърнат във вектор за възстановяване на биологичното разнообразие.
  3. Подпомагане на земеделските стопани: Земеделските стопани трябва да бъдат подпомагани в прехода към агроекология. Ще се малките и устойчиви стопанства, биологичното земеделие ще се разшири и ще се подкрепят научните изследвания в селското стопанство без пестициди и без ГМО. 

От октомври 2022 г. гражданската инициатива е официално валидирана и Европейската комисия ще трябва да даде официален отговор. През януари ще има официално изслушване в Европейския парламент.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.