1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Франция спори за минималните отстояния на пръскани площи

Франция спори за минималните отстояния на пръскани площи

В новите правила трябва да са включени и хората, които работят в близост до пръскани площи

Спорът за разстоянията между пръскани с препарати ниви и жилищни сгради, се води от месеци във Франция. Вече достигна до Върховния съд в Париж. Според магистратите сегашните правила не са достатъчно добри и трябва да бъдат актуализирани.
 
В момента разстоянието между жилищна сграда и третирана с препарати площ е с широки параметри – между 3 и 20 метра, в зависимост от отглежданата култура и използваното вещество. Върховният съд смята, че това води до неясноти и задължи правителството в рамките на половин година да преработи съответните норми. Особено внимание се обръща на препаратите, за които има съмнения, че причиняват ракови заболявания или вредят на хормоналната система на човека. 
 
В новите правила трябва да са включени и хората, които работят в близост до пръскани площи. Досега за тях нямаше предвидени предпазни мерки. Това означава, че фермерите ще трябва да спазват допълнителни условия, тъй като вече ще се мерят отстоянията не само до жилищни, но и до работни сгради.
 
От Френския фермерски съюз са на мнение, че новите разпоредби ще засегнат повече от 500 препарата за растителна защита, а това ще има тежки последствия за определени култури. Сегашните правила за отстояние влязоха в сила на 1 януари 2020-та, но още преди това по въпроса имаше разгорещени спорове. Против по-големите отстояния са редица фермерски, но най-вече лозарските организации, които през 2019-та организираха масови протести. В резултат правителството вписа в нормативния акт редица изключения, но това в края на краищата доведе дотам, неправителствени организации, общини и биофермери да внесат жалба пред Върховния съд.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.