1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Бъдещето на глифозата, причина за спор в ЕК

Бъдещето на глифозата, причина за спор в ЕК

Тоталната забрана за използване на глифозат, гласувана през юли от австрийския парламент, няма да влезе в сила на 1 януари, както беше записано в решението

По думите на канцлерът Бригите Бирлайн Виена е допуснала формална грешка при нотификацията и затова законът няма да се задейства. Бирлайн изтъкна, че Австрия е трябвало предварително да предупреди Брюксел и останалите държави в Европейския съюз за намерението си, а не да ги поставя пред свършен факт, изпращайки вече гласуван закон. Тази формална грешка нарушава европейското право, смятат и от Комисията, въпреки че не дават оценка на самото съдържание на австрийския закон.

Още от самото начало националната забрана беше подложена на остра критика. През лятото от екоминистерството във Виена посочиха, че такава е възможна само, ако налице са нови научни доказателства за вредите от препарата, или ако страната може да посочи значителни проблеми за своята околна среда и за здравето на хората.

В същото време стана ясно, че Франция смята да забрани продажбата на голяма част от хербицидите, съдържащи глифозат. По предложение на парижката Агенция за безопасност на храните от началото на следващата година от специализираните магазини ще изчезнат общо 36 продукта, които имат общо 75 процента пазарен дял. Други 4 препаратA няма да получат нов лиценз, тъй като производителите им не са представили достатъчно данни за тяхната безопасност.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.