Градинските машини: пазар в криза

За първото тримесечие – спад от 23,1% в сравнение със същия период на миналата година

През първото тримесечие на 2020 г. пазарът на градински машини и оборудване беше засегнат от „ефекта Covid 19“ с понижение от 23,1% в сравнение със същия период на миналата година. Това е резултатът от данните, обработени от италианската асоциация на производителите Comagarden и групата за статистически проучвания Morgan. Последиците от пандемията се усетиха особено силно с блокирането през март, което доведе до рязко забавяне на реализацията на почти всички видове машини.

Според проучването продажбите би трябвало да нараснат, но нивата от миналата година не могат да бъдат възстановени. В края на годината се очаква спад от 9%.

Четките и тримерите приключиха тримесечието с понижение съответно с 34,4% и 25,1%, докато за тракторите свиването на продажбите възлиза на 19%. Имаше големи загуби и в сектора за косене - при косачките (-32.6%), въпреки че моделите, работещи с батерии, бяха по същество стабилни, те регистрираха ограничени загуби (-1.7%).

При вентилаторите данните, отнасящи се за сектора като цяло, отбелязаха значително намаление на продажбите (-28,1%), докато батерийните модели, водени от отличните резултати през първите два месеца на годината, подобриха своята ефективност в сравнение с 2019 г. (+ 23.3%). Тази тенденция е още по-очевидна в случая с моторните триони: докато общата цифра на продажбите показва леко понижение в сравнение с миналата година (-4,9%), тази, отнасяща се само за модели с батерии, постига експлозивно повишение с 136%.

Инвентарът за сняг се реализира при съвсем различен сценарий, този сегмент приключва първото тримесечие на 2020 г. с много тежък спад (-86%). Не пандемията Covid 19 тежеше върху тази продуктова категория, а аномалната тенденция на зимния сезон, вторият най-мек след този през 2007-2008 г., според Института за атмосферни науки и климат (ISAC-CNR). В сценарий, характеризиращ се с обобщено свиване на продажбите, секторът на роботизираните косачки върви в противоречие с тази тенденция. Той е белязан от значително нарастване на продажбите (+ 9,1%), според тенденцията на разширяване, която продължава непрекъснато от 2014 г. Резултатите са положителни и за режещите градински машини (+ 11%) и пръскачки (+ 28,9%).

Според прогнозите на проучването на Comagarden и групата Morgan, следващите месеци, след като ограниченията на пазара приключат, ще започне възстановяване. Ще видим намаляване на дефицита, но загубите все още ще бъдат значителни (-9%), поради невъзможността за възстановяване на пазарния дял, който беше тясно свързан с пролетната поддръжка, до голяма степен спрян именно заради извънредното положение.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.