1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. И тракторите вече с ЕВРО 5

И тракторите вече с ЕВРО 5

Това предвижда Директива на Европейския съюз, гласувана с голямо мнозинство в парламента

От 2020 година всички двигатели на трактори, зърнокомбайни, строителни машини и речни плавателни съдове трябва да отговарят на европейския стандарт за изгорели газове ЕВРО 5. Това предвижда Директива на Европейския съюз, гласувана с голямо мнозинство в парламента.

Директивата се отнася за всички нови двигатели, пуснати след 2020 година на вътрешноевропейския пазар. За по-старите модели се допуска преоборудване и поставяне на допълнителни филтри, което ще позволи на много земеделци да запазят досегашните си машини, без да са длъжни да ги заменят с нови. Изключения от новите изисквания има за снегопочистваща техника и за машини за прибиране на памук.

Ключови елементи на новата директива са здравето и сигурността на хората, които обслужват машините, изтъкна Елизабета Гардини от групата на Европейската народна партия. По думите й двигателите, засегнати от новите правила, са отговорни за 15 процента от азотните оксиди и 5 на сто от фините прахови частици в Европейския съюз. С новата директива се създава и контролна система, при която изгорелите газове вече няма да се измерват в лабораторни, а при реални условия, например при работа на полето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.