1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Даниел Божанков: Не е от сега разделението между птицевъди и останалите животновъди

Даниел Божанков: Не е от сега разделението между птицевъди и останалите животновъди

Стопаните няма да бъдат подпомогнати след актуализацията на бюджета

Птицевъди и свиневъди са учудени, че няма да получат подпомагане след актуализацията на бюджета. Припомняме, че общо 48 млн. лева се предвиждат да бъдат насочени в животновъдството – 42 млн. лева за едър и дребен рогат добитък и 6 млн. лева за сектор пчеларство. Коментар направи Даниел Божанков - председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. 

„Не е от сега това разделение между птицевъди, свиневъди и останалите животновъди. На мой въпрос към министерството ми отговорят, че покачването на цените и нашите проблеми не са породени от ковид кризата. Ние много пъти сме им пращали писма, говорили сме с тях, като сме обеснявали, че ние сме косвено засегнати сектори. Когато не работят хотели, ресторанти и туризмът като цяло, ние изпитваме сериозни затруднение, тъй като не можем да продаваме нашата продукция. Пазарите се свиват. Като намалее търсенето, цената пада."

Божанков припомни, че миналата година птицевъдите и свиневъдите отново са били отделени от останалите въдства.

„Имаше две Covid мерки за животновъди. Едната беше Covid 1 за животновъди и растениевъди, която беше около 93 млн. лв. Другата мярка Covid 2 беше за 5,5 млн. лв., което включваше свине и птици. Сами виждате колко огромна е разликата. Ние взехме помощ за дезинфектанти, която беше изключително неефективна и недостатъчна.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.