1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕС призна Унгария за свободна от болестта син език

ЕС призна Унгария за свободна от болестта син език

Първите случаи на син език в Унгария бяха регистрирани през 2015 година при говеда и овце

Унгария вече официално е свободна от болестта син език, след като Европейският съюз призна статута и обяви проведената в страната програма за ефикасна. Това означава, че всички ограничения, въведени заради заболяването, се отменят.
 
 
Първите случаи на син език в Унгария бяха регистрирани през 2015 година при говеда и овце. Тогава правителството в Будапеща постанови строги ограничения за износа на живи животни, налагайки ваксинация, кръвни тестове и мерки за защита от комари.
 
Две години по-късно Унгария успя да изпълни всички изисквания на Световната организация за здравето на животните. Въпреки това от Брюксел поискаха да се проведат допълнителни проверки, за да признаят, че страната е свободна от заболяването.
 
Така в края на миналата година националната агенция за безопасност на храните е предала последните резултати на Европейската комисия. След преглед на документацията от Брюксел са потвърдили, че в Унгария вече няма син език, което значително ще улесни транспорта на живи животни, изтъкнаха от земеделското министерство в Будапеща. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.