1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Германска лаборатория става референтна за Северна Ирландия

Германска лаборатория става референтна за Северна Ирландия

В Северна Ирландия няма лицензирана референтна лаборатория за болести по животните

Германският ветеринарен институт "Фридрих Льофлер" става референтна лаборатория за Северна Ирландия и ще помага при изясняването на болести и епидемии при животните. Това се налага заради специалния статут, който тази част от Великобритания има след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.
 
В Северна Ирландия няма лицензирана референтна лаборатория за болести по животните, затова всички регистрирани там случаи се разглеждаха от институции в Лондон или други градове в Англия и Шотландия. След Брекзит тези лаборатории вече не са на разположение на северноирландските ветеринари.
 
По-малката част от остров Ирландия принадлежи към Великобритания, но след 1 януари има специален статут, който позволява по-тесни връзки с Европейския съюз, основно заради "зелената граница" с Република Ирландия. По тази причина страната и в бъдеще ще трябва да спазва някои изисквания на Брюксел относно ветеринарната дейност, в това число проверката и проследяването на определени болести по животните, извършвани от лицензирани референтни лаборатории. Германският институт "Фридрих Льофлер" ще поеме диагностиката при случаи на болестите "син език", класическа и африканска чума по свинете. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.