1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Козите са по-адаптивни от овцете

Козите са по-адаптивни от овцете

Големи разлики има при начина, по който търсят храна

Когато става дума да се адаптират към нови ситуации, козите изпреварват овцете и много по-бързо се справят с промени в околната среда и при търсенето на храна. Това са резултатите от изследване, проведено от учени от университета "Мартин Лутер" в германския град Хале.
 
Овцете и козите имат много общи черти. Генетиката им показва, че са близки роднини, приблизително еднакви са на ръст, притежават подобри социални структури и се отглеждат като селскостопански животни от човека.
 
Големи разлики има при начина, по който тези представители на фауната търсят храна. Докато овцете са по-скоро пасищни животни, които се хранят с трева на определено място, козите предпочитат да обхождат по-голяма територия и да ядат пъпки и свежи клонки на дървета и храсти. 
На фона на тази предпоставка учените са изследвали как двата вида реагират на нови пространствени предизвикателства. При експеримента по едно животно от двата вида се пуска в малко заградено пространство, като на другия край има човек, който предлага храна. По средата има ограда с малък отвор, но директният път към храната е препречен. 
 
Резултатите показват, че още при първия път козите успяват по-бързо да намерят пътя до целта. При промяната на местоположението на отвора и двата вида са били объркани и са се справяли след няколко опита. Според учените това показва, че козите се адаптират по-успешно към нови ситуации и по-бързо намират правилната посока, за да заобиколят дадено препятствие. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.