1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Над 250 000 посетители събра за три дни събора на овцевъдите

Над 250 000 посетители събра за три дни събора на овцевъдите

В програмата на тридневния събор имаше изложение на над 100 животни

Рекорден брой от над 250 000 посетители събра дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите в България, който се проведе от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, област Велико Търново. Събитието се превърна в  истински празник, както за фермерите и професионалистите в бранша, така и за любителите на народните традиции,  бит и творчество. Многобройните специализирани изложби и демонстрации, фермерските изяви и състезания категорично утвърдиха форумът, като най-значим и мащабен в календара на земеделските изложения. Достойното представяне на бранша и съчетаването с българските традиции и фолклор донесоха много емоции  и приятни изживявания. Съборът бе с перфектна организация и без нито един инцидент. Със съдействието на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица бе осигурен безплатен обществен транспорт в близост до до Петропавловския манастир. Не бяха допуснати и задръствания благодарение на разширените парко зони и въведената временна организация на движението в трите дни, която предварително бе разработена и утвърдена със съдействието на Областна  управа Велико Търново.

В програмата на тридневния събор имаше изложение на над 100 животни – овце, кози, кучета, коне, магарета, редки видове, представяне на селскостопанска техника и оборудване, изложение на млечни продукти и производствени демонстрации, фермерски състезания, био пазар, занаяти, етно възстановки, кулинарни зони, различни атракции, много фолклор, хоротеки и  вълнуващи вечерни концерти.

За втора поредна година в специализираното изложени на техника и оборудване на събора имаше награда за иновации. Тя бе за модулните предприятия – мандри, кланици, транжорни и технологичните проекти разработвани от пловдивската фирма „Блиц“ ЕООД, а отличието  бе връчено от зам.-министъра на иновациите и растежа Красимир Якимов.

Близо 3000 участника се включиха в съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ Голямата награда на конкурса получи младата певица Анджелика-Гая Меркова от НУМТИ „Добрин Петков“-Пловдив.

10 награди „Единство в многообразието“ връчи Представителството на Европейската комисия в България на деца участващи в конкурса за да се насърчат заниманията им.

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция, Българското национално радио и радио Веселина.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.