1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Намаляване на замърсяването от промишлеността и големите животновъдни стопанства

Намаляване на замърсяването от промишлеността и големите животновъдни стопанства

Новите правила намаляват замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлени инсталации, вкл. от животновъдство

  • Най-строгите достижими нива на емисии ще станат задължителни за обхванатите сектори
  • Правилата за намаляване на замърсяването на въздуха, водите и почвите носят значителни ползи за здравето и околната среда за гражданите
  • Обществеността ще има по-добър достъп до разрешителните на ЕС и местните замърсяващите дейности чрез нов портал на ЕС за индустриалните емисии
  • Комисията ще направи преглед през 2026 г. дали трябва да бъдат включени стопанствата за едър рогат добитък

Новите правила ще намалят вредните емисии от промишлените инсталации и големите свинеферми и птицеферми с цел опазване на човешкото здраве и околната среда.

Парламентът прие споразумението с държавите членки относно преразглеждането на Директивата за емисиите от промишлеността с 393 гласа „за“, 173 „против“ и 49 „въздържал се“, както и новия регламент относно портала за емисии от промишлеността с 506 гласа „за“,82 „против“ и 25 „въздържал се“.

Промишлени инсталации

Новите правила ще направят задължително определянето на най-строгите достижими нива на емисиите за обхванатите сектори. С цел борба с недостига на вода целите за екологична ефективност ще станат задължителни за потреблението на вода. Що се отнася до отпадъците, ефективното използване на ресурсите, енергийната ефективност и използването на суровини, целите ще бъдат в рамките на определен диапазон, а за новите техники — индикативни.

Преразгледаната директива за емисиите от промишлеността ще обхваща и инсталациите от добивната промишленост (мини) и големите инсталации, произвеждащи батерии.

Животновъдни стопанства

Съзаконодателите се споразумяха да разширят обхвата на мерките по директивата за емисии от промишлеността, така че да обхванат свиневъдните стопанства с повече от 350 животински единици (ЖЕ). Изключват се стопанства, които отглеждат свине по екстензивен или биологичен начин, и са отглеждани навън за значителен период от време в рамките на една година. Що се отнася до птицеферми, директивата се прилага за стопанства с кокошки носачки с повече от 300 ЖЕ и за стопанства с бройлери с повече от 280 ЖЕ. За стопанствата, в които се отглеждат както свине, така и домашни птици, ограничението ще бъде 380 ЖЕ.

До 31 декември 2026 г. Комисията ще оценидали е необходимо по-нататъшно справяне с емисиите от отглеждането на добитък, включително от едър рогат добитък, и клауза за реципрочност, за да се гарантира, че производителите извън ЕС отговарят на изисквания, подобни на правилата на ЕС, когато изнасят за ЕС.

Участие на обществеността, санкции и компенсации

Прозрачността и участието на обществеността във връзка с лицензирането, експлоатацията и контрола на регулираните инсталации ще бъдат подобрени, тъй като Европейският регистър за изпускането и преноса на замърсители ще бъде трансформиран в портал на ЕС за емисиите от промишлеността, където гражданите ще имат достъп до данни за всички разрешителни на ЕС и за замърсяващи дейности на местно равнище

Дружествата, които не спазват изискванията, могат да бъдат санкционирани в размер на най-малко 3 % от годишния оборот на оператора в ЕС за най-тежките нарушения. Държавите от ЕС предоставят на гражданите, засегнати от нарушенията, правото да искат обезщетение за вреди, нанесени на тяхното здраве.

След гласуването докладчикът Радан Кънев (ЕНП, България) заяви: „Днешното гласуване показва ангажимента на Парламента към целите за нулево замърсяване на Европейския зелен пакт и здравето на европейците. То също демонстрира, че тези цели могат да бъдат постигнати без налагане на допълнителна административна тежест върху предприятията и особено върху европейските земеделски производители. Гласуването подчертава, че евродепутатите разбират причините зад протестите на фермерите“




Законът също трябва да бъде приет от Съвета, преди да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. След това държавите членки ще разполагат с 22 месеца, за да се съобразят с тази директива.

Директивата за емисиите от промишлеността е основният инструмент на ЕС за регулиране на замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлени инсталации, включително интензивни животновъдни стопанства, което може да доведе до здравословни проблеми като астма, бронхит и рак. Тя също регулира генерирането на отпадъци, използването на суровини, енергийната ефективност, шума и предотвратяването на аварии.

Това законодателство отговаря на очакванията на гражданите по отношение на принципа „замърсителят плаща“, ускоряване на екологичния преход и насърчаване на по-екологосъобразни производствени процеси, както е посочено в предложения 2, параграф 2, 3, параграф 1, член 11, параграф 1 и член 12, параграф 5 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.