1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Общ етикет за благото на животните

Общ етикет за благото на животните

Етикетът за хуманно отношение към животните ще важи за всички видове доместицирани животни и ще бъде базиран върху прозрачни критерии

Европейският съюз ще има общ етикет, който да посочва при какви условия е отгледано животното, чието месо консумираме. За това се договориха земеделските министри при последната си за годината среща под германско председателство.
 
Със своето решение министрите прехвърлят топката в полето на Европейската комисия, която трябва да изработи съответното законодателно предложение. И докато по въпроса за обозначение на хуманното отношение към животните министрите бяха единодушни, при етикета за хранителните стойности продължава да има разногласия. Германското председателство настояваше Европейският съюз да възприеме френския модел Нутрискор, но Италия и други държави от Южна Европа не са съгласни. 
 
Етикетът за хуманно отношение към животните ще важи за всички видове доместицирани животни и ще бъде базиран върху прозрачни критерии, се казва в решението на министрите. Новата система трябва да предлага достатъчни стимули за производителите, за да ги накара да завишат стандартите в отглеждането. Предложението получи подкрепата и на агрокомисар Януш Войчеховски. 
 
Във връзка с етикетирането германският земеделски министър Юлия Кльокнер отново призова Комисията да започне работа по реформата на регламента за пчелния мед. Целта е върху всеки буркан да бъде изписано откъде идва медът, а когато става дума за смески от различни държави, те да бъдат посочени поименно.
 
За шестте месеца на германското европредседателство Кльокнер каза: "Постигнахме повече, отколкото се очакваше" и посочи най-вече напредъка при преговорите за реформа на Общата селскостопанска политика. Според Войчеховски един от най-големите успехи през последната половин година е увеличението на аграрния бюджет спрямо първоначалното предложение.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.