1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Полски стопанства са пред фалит

Полски стопанства са пред фалит

Икономическите последствия от пандемията изправиха редица полски птицевъдни стопанства на ръба на фалита. Ситуацията се утежнява и от многото случаи на птичи грип.
 
Към тези фактори се добавят и все по-големите разходи, с които стопанствата в Полша трябва да се справят. Като най-голям проблем се очертават силно завишените цени на фуражите през последните няколко месеца.
 
В средата на януари цената на един тон соя е била с 40 % по-висока, отколкото през септември миналата година, оплакват се фермерите. И тъй като разходите за фуражи достигат 75 на сто от производствените разходи в птицевъдството, поскъпването им се отразява непосредствено върху икономическите резултати.
 
От другата страна на уравнението са изкупните цени, които още от миналата година не покриват вложените средства. Заради коронакризата голяма част от стопаните не могат да продадат птиците, което води до свръхпредлагане и оказва още по-голям натиск върху цените.
 
Изключение прави само производството на яйца. Експерти прогнозират, че през следващите седмици до Великден тяхната цена ще се повиши чувствително, тъй като близо 2 милиона кокошки са били умъртвени в резултат на зараза с птичи грип. Очакванията в сектора са за недостиг на яйца в дните преди Възкресение, което в Полша е на 4 април.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.