1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Продължават протестите на нидерландските фермери

Продължават протестите на нидерландските фермери

При последните протести стопаните призоваха да се блокира цялата страна

Не стихват фермерските протести в Нидерландия. При последните демонстрации полицията стреля във въздуха, за да разпръсне гневните стопани, а в Германия имаше митинги в знак на солидарност.
 
Вече повече от две седмици фермерите в Нидерландия блокират със своите трактори пътища и складове на търговски вериги и палят бали сено. Недоволството им е причинено от нови ограничения, въведени от правителството с цел намаляване с 50% на емисиите от азот и амоняк, като крайният срок е 2030 година. На фокус на властите са животновъдите, смятани за най-големите причинители на вредните емисии. Според правителството от своята дейност трябва да се откажат една трета от фермите.
 
При последните протести стопаните призоваха да се блокира цялата страна, като освен пътища и складове на търговци на храни бе спрян достъпа и до няколко пристанища и регионалното летище в град Гронинген. В края на миналия месец бяха атакувани и домовете на водещи политици, сред които и министърката на околната среда Кристиане ван дер Вал. Животновъдите се чувстват предадени и се съмняват в коректността на измерванията на емисиите. Те изтъкват, че нямат перспективи и настояват за повече време, за да преустроят стопанствата си според новите изисквания.
 
В резултат на блокадите в голяма част от супермаркетите липсват свежи продукти като хляб, плодове, зеленчуци и мляко. От сдружението на търговците нарекоха протестите "напълно неприемливи" и призоваха властите да предприемат решителни мерки.
В знак на солидарност германски фермери от много райони излязоха да протестират, издигайки лозунги в подкрепа на нидерландските си колеги. Стопаните във Федералната република се опасяват, че подобни мерки като в Нидерландия скоро ще бъдат въведени и за тях. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.