1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ПРОТЕСТ В ПОДКРЕПА НА ЗАБРАНАТА ЗА РАЗВЪЖДАНЕТО И ВНОСА НА АМЕРИКАНСКИ НОРКИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

ПРОТЕСТ В ПОДКРЕПА НА ЗАБРАНАТА ЗА РАЗВЪЖДАНЕТО И ВНОСА НА АМЕРИКАНСКИ НОРКИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

Снимка:

Многобройни са протестите и сигналите от местните хора, с които те потвърждават за присъствието на американски норки в дворовете им и за щетите, които са предизвикали

Организаторите от сдружение КАЖИ показват нови кадри от избягали норки. Те предупреждават, че отмяната на заповедта за забрана ще означава гарантирана и жестока смърт за милиони животни, както и множество негативни последствия върху природата, хората и обществото.

Протестът за норките ще се проведе от 8:45 ч., на 10 февруари (петък) 2023 г., пред сградата на Административен съд София – град (АССГ).  

Повод за протеста е съдебното дело по жалбата на собственика на фермата за норки Ангел Ангелов срещу Заповед № РД-449 от 31.05.2022 г. на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов за забрана на развъждането и вноса на вида “Американска норка” (Neovison vison) поради рисковете за биологичното разнообразие от този силно инвазивен, неместен вид. Делото е насроченото за 9:30 ч. в АССГ. 
Заповедта беше обжалвана от норковъдите, тъй като изпълнението ѝ ще направи невъзможна дейността на фермите за кожи от норки в България. 

Протестиращите настояват за:
- справедлив съдебен процес;
- зачитане на научните данни;
- зачитане на обществените нужди от чиста и защитена дива природа;
- поставяне на обществените интереси над интересите на една фирма;
- зачитане правата на местните общности;
- грижа за опазване на природното ни богатство и зачитане хуманното отношение към животните;
- осъзнаване на спешната необходимост от въвеждане на забрана за развъждането и вноса на норки и всички ползи от нея;


“Този протест е червен сигнал, че евентуалната отмяна на тази заповед ще означава гарантирана и жестока смърт за милиони животни - не само на норките във фермата, но и на много диви и селскостопански животни.  Спирането на заповедта ще има  множество негативни последствия върху природата, хората и обществото, включително и икономически щети.”, коментира Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ.

Фермата за норки до старозагорското с. Маджерито развъжда всяка година около 130 000 норки от вида “Американска норка” и развива тази дейност от 2016 г. През всички тези години се затвърди невъзможността както на контролните органи, така и на самите собственици, да гарантират неизпускане на норки в околната среда и съответно да бъдат предотвратени негативните последствия за дивата природа и местните жители.

Многобройни са протестите и сигналите от местните хора, с които те потвърждават за присъствието на американски норки в дворовете им и за щетите, които са предизвикали.

От сдружение КАЖИ изпращат снимки и кадри за три от случаите, доказващи присъствието на “Американска норка” в околната среда. И трите случая са документирани след издаването на заповедта за забрана на вида. За тях са изпратени сигнали до МОСВ. Проверките от сигналите не са дали резултат. От КАЖИ напомнят и за няколко телевизионни репортажи през последните месеци, в които жители от близките до фермата за норки села, протестират след поредните набези на норки. 

Кадри и снимки от последните няколко случая на избягали норки:

1. Снимки на норката Милва. Тя е уловена през есента на 2022 г., в шахта до жилищен блок, в центъра на гр. Стара Загора. Сега живее щастливо и безопасно, под грижите на Фондация “Дивите Животни”.

2. Видео кадри на американска норка в природата, заснети в гр. Гълъбово, на 40 км. от фермата за кожи до с. Маджерито.

3. Видео кадри на избягали американски норки, извън клетките на фермата за норки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.