1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Организират протест за забрана на фермите за норки заради COVID-19

Организират протест за забрана на фермите за норки заради COVID-19

Протестиращите отправят към Правителството своите искания в отворено писмо

На 9 декември (сряда) от 9:30 ч. в София, до фонтана на президентството, пл. “Независимост” Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, Сдружение КАЖИ, Сдружение “На Ти с природата”, Фондация “Дивите животни”, Сдружение “Заедно за животните - България” и други организират протест за забрана на фермите за норки заради COVID-19.

Участие в протеста са заявили в мрежата стотици граждани и десетки организации, които и в момента продължават да се подписват под Протестно отворено писмо, публикувано този понеделник в социалните мрежи. (Точният брой подписи ще бъде обявен по време на протеста.)

Отвореното писмо ще бъде внесено два часа преди началото на ежеседмичното заседание на Министерски съвет, в сряда. Пълния текст ще намерите тук: https://drive.google.com/file/d/1Ujf29qRMyGcNnYRcOlxEDDSC7iYabSXA/view?usp=sharing

Протестиращите отправят към Правителството следните искания: 

- незабавното затваряне на фермите за норки заради риска за човешкото здраве;

- пълна прозрачност по отношение на контрола, мерките, резултатите и ефективността от всички действия на държавните органи, извършвани във фермите за норки във връзка с предотвратяване риска за човешкото здраве от COVID-19 от тези ферми;

- държавата да гарантира на българските граждани, че няма да допусне възникване на огнища и нови мутации на вируса SARS-CoV-2 във ферми за норки;

- държавата да забрани създаването на нови ферми за норки на територията на страната;

- държавата да ускори разглеждането на законопроекта за забрана на фермите за ценни кожи, на основание високите рискове от тези обекти за разпространение на зоонозни зарази, в т.ч. и COVID-19.

Настояването е исканията да бъдат разгледани по време на заседанието на Министерски съвет, а решенията да бъдат оповестени веднага, чрез медиите.

Протестът е провокиран от потвърждението на държавните органи, че фермите за норки са опасни за човешкото здраве и ще бъдат включени във втората най-приоритетна група за ваксиниране срещу COVID-19.

Според протестиращите това е липса на адекватна държавна политика, която да предотврати изцяло високия риск от разпространение на COVID-19 от фермите за норки и да гарантира в най-голяма степен сигурността и здравето на българските граждани.

Говорители: Петя Алтимирска - НГИ за забрана добива на ценни кожи в България,

Любомила Кривошиева - Дивите животни, Яна Грозева, Стефан Димитров - Сдружение КАЖИ, Габриела Пападопова - Сдружение “На Ти с Природата”

- Протестът ще е съпроводен от визуално символично послание, подготвено от група доброволци в костюми за биосигурност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.