1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Развъдчици искат задължително да бъдат включени в Съвета по животновъдство

Развъдчици искат задължително да бъдат включени в Съвета по животновъдство

До 26 април на обществено обсъждане ще подлежат направените предложения за промени в състава на участниците в Съвета по животновъдство

С промените ще се намали броя на участниците в обсъжданията, свързани със сектора. С предложените промени в документа се предвижда в Съвета да участват само национално представени организации, които имат регионални структури с членове в не по-малко от 30% от областите на  страната, а членовете им да отглеждат минимум 15 на сто от съответния вид животни в България. Развъдните организации пък искат да бъде регламентирано задължителното им включване в Съвета. Темата коментира Евгения Ачкаканова, изпълнителен директор на развъдна организация "Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България".

"В 30% от регионите да има местни структури, смятам, че това е изключително неудачно. Достатъчно е да има в четири от регионите на страната представителство, така, че да могат да бъдат обхванати всички проблеми, с които се занимава Съвета по животновъдство."

Предложените промени ще приоритизират определени браншови организации за сметка на други.

„Надявам се да бъде все пак една административна мярка за намаляване числеността на този Съвет по животновъдство, защото действително броят на участващите и присъстващите е изключително голям. Понякога това затруднява работата на Съвета."

Участието на фермери и експерти в развъдната дейност може да доведе до положителни резултати в сектора и подобряване на комуникацията между тях, смятат от още развъдчиците.

„В Съвета по животновъдство изрично трябва да участват и развъдни организации. Било то и представители на няколко развъдни, които са по направления. Дали ще е месодайно или млечно. Смятам, че няма да се утежни толкова работата с представителите на тези развъдни организации, които се занимават с възстановяване, разпространение, селекция на различни породи."
Експертът отчита засилен интерес на фермерите към чистопородни вносни животни, което налага подобряване на комуникацията между бизнес и развудни организации

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.